Sneller emotioneel herstel met zelfhulpwebsite Radboudumc

Breath logo

Vrouwen die na de behandeling van borstkanker het online zelfhulpprogramma Opademnaborstkanker gebruiken, kunnen sneller omgaan met de emotionele problemen waar ze tegenaan lopen. Dat blijkt uit onderzoek van Sanne van den Berg en collega’s van het Radboudumc dat is gepubliceerd in het Journal of Clinical Oncology. Het landelijke zelfhulpprogramma www.opademnaborstkanker.nl op het gezondheidsplatform Karify ondersteunt het emotionele herstel van vrouwen die klaar zijn met de primaire behandeling van borstkanker. De zelfhulpwebsite is ontwikkeld omdat vrouwen op dit vlak vaak nog veel behoefte aan zorg hebben, maar die zorg niet snel en gemakkelijk toegankelijk is.

BREATH

Sanne van den Berg, onderzoeker bij de afdeling Medische Psychologie van het Radboudumc: “De afgelopen vijf jaar hebben we de zelfhulpwebsite ‘Op adem na borstkanker’ steeds verder ontwikkeld. In die periode is via BREATH (Breast Cancer E-Health onderzoek) met subsidie van Pink Ribbon ook gekeken naar de effecten van het zelfhulpprogramma. Hebben vrouwen baat bij de website, voegt het programma iets toe aan de gebruikelijke zorg die wordt geleverd?”
In het Journal of Clinical Oncology presenteert Van den Berg, samen met collega’s van de afdeling Medische Oncologie, nu de resultaten van dit onderzoek. Vrouwen met de standaardzorg zijn vergeleken met vrouwen die naast de standaardzorg ook toegang hadden tot de zelfhulpwebsite. Vier, zes en tien maanden na start van het programma werden vrouwen opnieuw ondervraagd over hun situatie, waarbij vooral werd gekeken naar het emotionele herstel; hoe gaan ze om met hun stress, hun angst, hun somberheid en is daar vooruitgang in geboekt.

Website werkt

Van den Berg: “Vrouwen met BREATH hebben na vier maanden toegang inderdaad minder distress, minder emotionele klachten. Ook zie je in deze groep meer vrouwen met klinische verbeteringen. Dit geldt voor 56 procent van de vrouwen met het programma, tegenover 40 procent van de vrouwen zonder toegang. Innovatief is dat het programma niet alleen inzet op de afname van emotionele klachten, maar ook op het gebruik van eigen krachten (empowerment) bij de verwerking van hun ziekte.”
Vooral vrouwen met relatief weinig problemen profiteren van het programma. Van den Berg: “Dit is de groep die normaal gesproken geen toegang heeft tot de kennis van psychologen over hoe je emotioneel herstelt. Gebruik van eHealth maakt dat nu mogelijk. Vrouwen met ernstige problemen hebben eerder baat bij een andere, meer intensieve behandeling. Dat willen we in komend onderzoek graag verder onderzoeken.”

Zelf actief, zonder specialist

Alle vrouwen die de behandeling van borstkanker achter de rug hebben, kunnen van de website gebruik maken. Iedere vrouw begint met een zelftest die uitwijst of het programma geschikt is om de bestaande vragen of problemen aan te pakken. Vervolgens kunnen ze via de website zelf aan de slag met hun emotionele klachten, zonder tussenkomst van psychologen of andere medische specialisten. Het programma duurt zestien weken en een jaar toegang tot de website kost eenmalig €19,95.

Onlangs werd bekend dat de eerste zorgverzekeraar het programma vergoedt in het aanvullende pakket.