Cliëntenportaal GGz Centraal gelanceerd, online werkplek met cliënt aan het roer

GGZ centraal - Karify

Vorige week lanceerde GGz Centraal hun gloednieuwe cliëntportaal via Karify. Op de website van GGz Centraal vertelt projectleider Matthijs Jantzen over het portaal: de nieuwe online omgeving waar de cliënt de regie voert over zijn informatie-uitwisseling.

Waarom een cliëntenportaal?

matthijs jantzen ggz centraal

Matthijs Jantzen

Matthijs: “We missen bij GGz Centraal een centrale plek waar de cliënt ‘online’ informatie over zijn behandeling kan terugvinden. Het cliëntportaal moet die plek gaan worden. Stel dat een cliënt op een kopie van zijn medisch dossier wil hebben, dan moet hij eerst een verzoek indienen en ontvangt hij pas na een aantal weken een geprint exemplaar. Dat is niet meer van deze tijd. Die informatie wil je zo snel mogelijk ontvangen.”

Inhoud portaal

Verschillende werkgroepen met onder meer cliënten, ervaringsdeskundigen en behandelaars hebben de inhoud bepaald. Cliënten kunnen via een e-consultfunctie alvast vragen stellen en laagdrempelig contact leggen met het secretariaat van GGz Centraal, nog voordat ze de intake hebben gehad. Daarnaast kunnen ze aanvullende multimediale informatie vinden in de online bibliotheek.

Welkomstmodule & zelfhulp

Het portaal biedt tevens een welkomstmodule voor nieuwe cliënten. “Deze module bieden we aan voor het intakegesprek. De cliënt heeft op dat moment nog geen behandelaar van GGz Centraal gezien. Hij wil graag snel geholpen worden, maar heeft geen idee wat hij van ons kan verwachten. Dat leggen we in de welkomstmodule rustig uit.

Hij kan ook – geheel vrijblijvend – aan de slag met een aantal zelfhulpmodules. En als hij vragen heeft kan hij die online stellen,” aldus Matthijs. In het portaal kunnen cliënten zich tevens voorbereiden op de intake en alvast zelf vrijblijvend aan de slag kunnen met een aantal thema’s als piekeren, slapen, een dagboek en ontspanningsoefeningen.

Gepreksverslagen teruglezen

Matthijs ziet nog meer mogelijkheden voor het portaal: “Hoe prettig zou het zijn als een cliënt thuis het verslag van het gesprek met z’n behandelaar kan teruglezen? Dat zijn vaak emotionele gesprekken, waarbij het moeilijk is om alles wat er gezegd is te onthouden. Via ons cliëntportaal wordt het mogelijk dat cliënten toegang krijgen tot dit soort informatie. Het portaal gaat fungeren als een soort werkplek waar cliënten met hun behandelaar online aan de slag gaan”

Cliëntportaal koppelen met EPD dankzij VIPP-GGZ

“De komende twee jaar gaan we koppelingen bouwen om informatie uit andere systemen te ontsluiten in ons cliëntportaal,” vervolgt Matthijs. “Een van die systemen is het elektronisch patiëntendossier (EPD). Daar staat veel waardevolle informatie in die we de cliënt willen aanbieden. Dankzij de ‘VIPP GGZ-regeling’ – een subsidieregeling van het ministerie van VWS – wordt het mogelijk om deze koppelingen te bouwen.”

Meer regie voor cliënt

“De belangrijkste verandering is dat de cliënt steeds meer de regie krijgt. De cliënt gaat bepalen welke informatie hij met wie wil delen. Nu is dat veelal nog de instelling die daarover beslist. Dat gaat veranderen. Maandag 2 juli willen we van start gaan met het cliëntportaal bij één van onze locaties: Marina de Wolf. Als de pilotfase succesvol is afgerond gaan we het cliëntportaal organisatiebreed uitrollen”.

Lees het volledige interview met Matthijs Jantzen en lid van de cliëntenraad Ferdy Beer op de website van GGz Centraal.