Wetenschappelijk onderzoek Universiteit Leiden naar online behandelingen in Karify

Logo Universiteit Leiden

Onderzoekers aan de Universiteit Leiden ontwikkelden de behandelmodule ‘Grip op pijn’, voor patiënten met (onbegrepen) pijnklachten. Deze module is vanaf nu ook beschikbaar in Karify om de effectiviteit in de klinische praktijk te onderzoeken.

Grip op pijn

‘Grip op pijn’ is gebaseerd op eerder onderzochte eCoach-behandelingen voor patiënten met chronische somatische aandoeningen. Tijdens de cognitief gedragstherapeutische behandeling leren patiënten beter omgaan met pijn en de gevolgen van pijn in het dagelijks leven.

Belangrijke onderwerpen in de behandeling zijn de relaties tussen pijn, stemming, vermoeidheid, activiteiten, gedachten en de sociale omgeving. In de behandeling ligt de nadruk op zelfmanagement door de patiënt, met de therapeut in een regisserende rol. De patiënt stelt zichzelf doelen en werkt onder andere met online opdrachten, ontspanningsoefeningen en dagboeken.

Nieuwsgierig?
Heeft u interesse in ‘Grip op Pijn’? Behandelinstellingen die psychologische zorg aanbieden voor patiënten met chronische pijn kunnen zich aansluiten bij het project en een training volgen om ‘Grip op pijn’ te implementeren. Neem voor meer informatie contact op met dr. Roos van der Vaart (r.vandervaart@fsw.leidenuniv.nl) van Universiteit Leiden. Kijk voor meer informatie ook op www.gripopklachten.nl.

Optimaliseer je gezondheid en immuunsysteem
Tevens start de Universiteit Leiden in 2015 met wetenschappelijk onderzoek naar twee nieuwe trainingen: ‘Optimaliseer je gezondheid!’ en ‘Optimaliseer je immuunsysteem!’. Wanneer de resultaten van deze onderzoeken positief zijn, komen ook deze modules beschikbaar voor Karify-gebruikers.

Over de onderzoeken
Alle projecten worden uitgevoerd vanuit de sectie Gezondheids-, Medische & Neuropsychologie van de Universiteit Leiden (projectleider Prof. dr. A. Evers). ‘Grip op Pijn’ wordt mede gefinancierd door het Innovatiefonds Zorgverzekeraars. ‘Optimaliseer je gezondheid!’ en ‘Optimaliseer je immuunsysteem!’ worden gefinancierd door een grant van de European Research Counsil (ERC).