Altrecht start met met e-healthportal ‘nieuwe stijl’

Foto presentatie Karify & Altrecht

Altrecht geestelijke gezondheidszorg biedt haar patiënten nu nog meer eigen regie over hun (e-health) behandeling en medische gegevens met de nieuwe portal ‘karify’ van leverancier IPPZ. Met karify krijgt de patiënt een persoonlijk gezondheidsdossier waarin de hij zelf informatie kan plaatsen die hij relevant vindt. Ook kan de patiënt familieleden of andere belangrijke personen betrekken en op de hoogte houden van zijn behandeling.

Altrecht werkt al geruime tijd met e-health en heeft inmiddels met duizenden patiënten e-health contact gehad. Vanaf vandaag wordt dat contact echt anders en krijgt de patiënt veel meer de regie over zijn gezondheid met de nieuwe portal karify. Als eerst bij de afdeling Altrecht Autisme Volwassenen.

Persoonlijk gezondheidsdossier

Altrecht Autisme Volwassenen is de eerste ggz-afdeling in Nederland met een breed aanbod e-health modules binnen een beveiligde portal met daarbij vele andere mogelijkheden zoals; veilig mailcontact, (ROM) vragenlijsten, filmpjes en apps ‘op recept’. Nieuw is dat Altrecht de patiënt een persoonlijk gezondheidsdossier aanbiedt waarin de hij informatie plaatst die hij relevant vindt. Informatie vanuit Altrecht, maar ook informatie van andere zorgorganisaties. Ook kan de patiënt in deze veilige omgeving zelf familieleden of andere belangrijke personen betrekken en op de hoogte houden van zijn behandeling.

‘Naast de behandelinformatie van Altrecht, heb ik in mijn persoonlijk gezondheidsdossier ook verslagen van hulporganisatie MEE toegevoegd, van de huisarts maar ook van mijn fysiotherapeut. Ik vind het prettig om alle informatie over mijn gezondheid in een overzicht te hebben. Ik heb mijn ouders en broer uitgenodigd om lid te worden van karify, zodat ook zij op de hoogte zijn over hoe het met me gaat. Dit overzicht en het gemakkelijk kunnen delen van informatie uit mijn dossier met mijn naaste omgeving geeft me rust,’ vertelt Aldo (34 jaar).

Karify en Altrecht

De portal die Altrecht gebruikt is gemaakt door e-health leverancier IPPZ en heet ‘karify”. “Verantwoordelijk zijn voor de oplevering en implementatie van een nieuw e-health portaal is een erg uitdagend project. Inspraak en co-creatie van behandelingen met patiënten zijn essentieel. Zeker als e-health oplossing aan moeten sluiten bij de verschuivende zorgvraagstukken van vandaag, en toegerust moeten zijn om in te spelen op toekomstige mogelijkheden en wensen. Maar dit kan nu met karify.”, aldus Anouk Haazelager, consultant bij IPPZ.

Het inhoudelijk ‘Altrecht deel’ van de portal, zoals oefeningen, psycho-educatie, maar ook bijvoorbeeld tips voor handige apps (apps op recept) is gemaakt door behandelaars van Altrecht Autisme Volwassenen en het e-health team. Uiteraard zijn ook ervaringsdeskundigen en patiënten betrokken bij de ontwikkeling.
Altrecht Autisme Volwassenen zal het nieuwe e-health beleid stapsgewijs invoeren. Na een opstarttijd van ongeveer drie maanden zal aan alle patiënten e-health worden aangeboden, tenzij er dringende redenen zijn om dat niet te doen.

Lees ook het artikel in Zorgvisie: Altrecht neemt nieuw e-healthportaal in gebruik